Osvinov: Poznej užovku stromovou

osvinov

 

Víte, že v České republice se vyskytuje 5 druhů hadů? Že ne? Tak si je pojďme vyjmenovat. Užovku obojkovou poznáme určitě všichni. Užovku hladkou si můžeme snadno splést se zmijí obecnou (aspoň mě se to stalo na naší zahradě). Dále pak mezi ně patří užovka podplamatá a užovka stromová. A nakonec zmije obecná, která se řadí mezi kriticky ohrožené druhy. Dnešní článek se ale bude týkat užovky stromové tzv. eskulapce.

 

Užovka stromová (Zamenis longissimus)

Užovka stromová, neboli Eskulapova, je naším největším, nejvzácnějším a nejohroženějším hadem. V údolí Ohře se nachází jedinečná a izolovaná populace. Lidem se zde nevyhýbá, ba naopak, obývá především náspy silnic a železnic, zídky, stodoly, půdy, kůlny, komposty, hnojiště apod. Dnes zde žije pouze 400-600 jedninců a vzhledem k celé řadě ohrožujících faktorů pro ni byl zpracován tzv. záchranný program. V posledních letech je zde realizováno mnoho aktivit na její ochranu. V infocentru spolku Zamenis na Osvinově máte jedinečnou možnost se s touto užovkou setkat a seznámit se blíže s její ekologií, biologií i problematikou ochrany.

Osvinov

 

Infocentrum o užovce stromové a přírodovědný park

Infocentrum jsme navštívili celkem třikrát a vždy nás tu vřele přivítali. Předseda spolku pan Janoušek nám poskytl odborný výklad a předvedl pár hadů, mezi nimiž byli i hadi po úrazu, jako např. nabodnutí na vidle, přejetí sekačkou. Pozor však, jestli si budete chtít nějakého hada vzít do ruky, koušou (osobní zkušenost). Je zde i venkovní expozice hadů, ale my jsme nikdy neměli štěstí je tam spatřit. V infocentru dostanete zdarma informační materiál, děti určitě ocení pexeso a dospěláci točené pivo. Naproti informačnímu centru je přírodovědný park s informačními tabulemi, líhništěm, hmyzím domečkem a dětským koutkem. Co se mi také velmi líbilo, byla knihobudka, ale ne jen tak obyčejná. Je totiž v opravdickém stromě.

Za mě je to bezvadný a hlavně naučný výlet pro děti. Infocentrum nemá pravidelnou otevírací dobu, ale jelikož pan Janoušek bydlí hned vedle, vždy jsme ho tam zastihli. Doporučuji však dopředu zavolat a ujistit se jestli tam někdo je.

A co vy? Vydáte se také na výlet do Osvinova?

osvinov

osvinov

osvinov

osvinov

Osvinov

Osvinov

Osvinov

Osvinov

Comments

  1. Martina says:

    Pěkný článek o hadech a skvělý tip na výlet! Už vím, kam vyrazíme do přírody další víkend. Jenom zjišťuji, jak je u nás stále plno zajímavých míst, o kterých člověk nemá ani nejmenší tušení 🙂 Přeji pěkné prázdniny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *