První cesta letadlem, na co se připravit

Porto

 

Cestování letadlem je pro mnohé z nás rutina, ale co když s námi letí poprvé dítě a ještě k tomu kojenec? Rozhodla jsem se napsat pár postřehů a rad z mých cest, protože i já jsem jednou letěla s dětmi poprvé a nevěděla jak to chodí.


Do Porta z německého Norimberku

Na začátku dubna 2018 jsem se vydala s mým čtyřměsíčním synem a kamarádkou do druhého největšího města v Portugalsku. Let to byl docela krátký, tři hodiny, ale jen cesta do Norimberku trvala autem okolo tří hodin. Letenky byly u Ryanair za velmi příznivou cenu, a tak nešlo odolat. Kupovala jsem je s tříměsíčním předstihem, takže bylo dost času na to, zjistit si, jak to na letišti a v letadle chodí.

 

Jaký kočárek si s sebou můžete vzít?

To je jednoduché, úplně jakýkoliv. Od hluboké korby počínaje a golfkami konče. Pokud máte nový kočár, je dobré na něj mít nějaký pytel, aby se vám v zavazadlovém prostoru nezničil. Já žádný pytel neměla a kočár mi přijel na pásu spolu s hračkou a dečkou zvlášť, i když jsem to měla zajištěné proti vypadnutí.

A kde kočár odevzdám a kam až s ním můžu jít? Začíná to už u odbavení. S kočárem přijedete k přepážce a paní vám jej označí štítky s kódy. Jestli jde kočár rozložit na dvě části (podvozek a korba), bude každá část označena štítkem. Zaměstnankyně za přepážkou se mě vždy ptaly, kolik částí kočár má. Potom je potřeba s kočárem projít přes kontrolu. Je to tak, ale bohužel musíte kočár rozložit a dát na pás, aby prošel skenerem. Pak se můžete v klidu pohybovat v odletové zóně a před nástupem do letadla ho odevzdáte zaměstnancům, kteří to mají na starosti. Nemusíte se bát, že byste se dostali s kočárem až do letadla, vždy si vás někdo všimne a kočár vám vezme.

Pokud ale chcete předejít tomuto martýriu, můžete si nechat kočár odbavit hned. V tom případě si ho musíte nechat stejně označit a pak ho jen odvézt k přepážce s nadměrnými zavazadly, kam vás automaticky nasměrují. Kočár si pak v cílové destinaci opět vyzvednete u okénka s nadměrnými velikostmi. Některá letiště mají dokonce erární kočárky a invalidní vozíky, které si můžete půjčit a nechat je u gatu, pracovníci na letišti je zase vrátí zpět na svá místa.

TIP: Pokud má váš kočár uzavíratelný prostor na věci na podvozku, lze do něj uschovat např. balení plenek. To ocení hlavně ti, kteří letí s nízkonákladovou společností a řeší každý kousek místa v kufru.

porto

A jak je to s autosedačkou?

Skoro podobně jako s kočárem, akorát si ji odbavíte ihned a odnesete zase k okénku s nadměrnými velikostmi. Opět doporučuji na autosedačku pytel a i zde, pokud dobře zabalíte, můžete přidat třeba balík plen nebo dětskou deku. Co se týče autosedaček do letadla, myslím si, že je to zbytečné. Protože pokud letadlo spadne, nezachrání to ani ta nejbezpečnější autosedačka na světě. Navíc musí mít své vlastní místo a certifikát pro leteckou dopravu.

A proč s sebou tahat autosedačku? Protože v autopůjčovnách je většinou zpoplatněná a ne malou částkou. Někde můžete zaplatit za den, někde jen jednorázový poplatek za dobu půjčení auta a někde vám ji poskytnou i zdarma. Ve většině ale počítejte s poplatkem. V mém případě když jsem letěla sama se dvěmi dětmi, brala jsem s sebou vajíčko a druhou autosedačku si v půjčovně půjčila za poplatek 40 euro na deset dní. Každá autopůjčovna to má jinak, je potřeba se vždy informovat u konkrétní společnosti.

porto

Co jídlo a pití pro dítě na palubě?

Pro děti je povoleno snad vše, tady se nehraje na mililitry. Je nutné mít ale všechny tekutiny pohromadě a ne v příručním kufru, protože byste je museli při kontrole z kufru vytahovat a možná i dát do uzavíratelného igelitového sáčku, možná by vám ani neprošly. Nejlepší je mít tyto věci v kabelce nebo tašce a při kontrole je dát do jednoho boxu, urychlíte tak tím samotnou kontrolu a vyhnete se tak zbytečnému stresu. A co za tekutiny je povoleno? Snad všechno. Můžete mít s sebou klidně litrovou termosku s vařící vodou, samotnou lahev s vodou, sunar atd. Samozřejmě můžete vydávat za dětské pití i svoje tekutiny, nikdo to dětem nepočítá.

S jídlem je to snad ještě jednodušší. Jídlo můžete nastrkat i do příručního kufru, takže tam bych toho mohla vyjmenovat dost, od zeleniny a ovoce po řízky s chlebem a okurkou. Pozor ale, aby to nebylo jídlo v tekuté podobě (kapsičky, přesnídávky), to bych radši přidala k tekutinám, i když mi jednou prošel jogurt v batohu a nikdo ho nechtěl vidět.

Dále pak se mluví hodně o tlaku v uších u malých dětí. Tady se hodně doporučuje při vzletu a přistání využít polykacího efektu. V praxi to znamená kojit, nebo nabídnout jiné tekutiny k pití. Kdo používá dudlík, může zkusit i to. Větší děti mohou žvýkat nebo něco cucat. Taktéž zívání pomáhá vyrovnat tlak v uších, ale to nemám vyzkoušené. U nás jsem vždy praktikovala něco pít.

porto

Jak to chodí na letišti a v letadle když své dítě nosím?

Do jisté míry s tím nemá nikdo problém. Na některých letištích jsou velmi tolerantní a dítě můžete mít v šátku nebo v nosítku i při kontrole. Já sem napíšu ale svoji zkušenost. A to takovou, že jsem vždy musela před kontrolou vyndat dítě ze šátku, a to i když spalo a šátek nechat projet skenerem. A kdo vám dítě podrží mezi tím, co procházíte rámem? Když máte parťáka, tak vám dítě podrží on a když ne, buď ho podrží nějaká zaměstnankyně nebo projdete v náruči s ním.

V letadle ho můžete mít také na sobě, ale při vzletu a přistání je nutné, aby bylo dítě po směru letu, takže ho musíte ze šátku vyndat. Byla jsem svědkem toho, když jsme se chystali vzlétnout a za mnou seděla maminka a odmítala své dítě natočit po směru letu, protože ho kojila a možná ho měla i v šátku. Dvě letušky se s ní dohadovaly a byla to docela nepříjemná situace. V tomhle případě bych postupovala asi tak, že bych počkala do nejzazší chvíle před vzletem, kdy si sednou i letušky a připoutají se, a vy si v klidu můžete natočit dítě k sobě a nakojit ho.

porto


Doufám, že se vám článek líbil a pokud máte nějaké otázky, neváhejte se zeptat. Když cestujete s dětmi, vždy je lepší se kouknout na stránky letecké společnosti, se kterou letíte. Pravidla ohledně přepravy dětského příslušenství se mohou měnit. Proto v článku vůbec nezmiňuji zavazadla pro děti, protože každá společnost to má jinak.

 

 

 

Comments

  1. Veronika says:

    Skvělý článek. Podle toho jsem se připravila na cestu s ročním Matějem na Rhodos. Tipy se opravdu hodily ❤️ moc děkuji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *