Hora křížů: Poutní místo v Litvě

Hora Křížů, nebo také Křížový vrch, je poutní místo v Litvě, nacházející se nedaleko města Šiauliai na severu země. Má symbolizovat odvahu a sílu vzdoru, a i když bylo místo několikrát vyklizeno, vždy vyrostlo znovu. Tohle místo může na někoho působit hrozivě, ale ve skutečnosti má duchovní význam.

Litva není hornatá země, její nejvyšší bod má pouhých 294 m.n.m. Hora křížů je tak uměle vybudovaný pahorek, jehož historie sahá až do pohanských dob. V nejstarších pohanských kulturách se rituály odehrávaly právě na vyvýšených místech.

První kříže se na tomto místě objevily už během 19. století, a to k uctění památky obětí polského povstání, jež se odehrálo v listopadu 1831. Oběti zde totiž byly pohřbeny a později k nim přibyly i nešťastníci, kteří padli při lednovém povstání v roce 1863.

My jsme toto místo navštívili v roce 2019, když jsme jeli hlídat dům do Estonska. Spali jsme tehdy ve městě Šiauliai, v zázemí soukromé školky. Tohle ubytování jsem nám sehnala přes couchsurfing. Hora křížů je od města Šiauliai  vzdálená jedenáct kilometrů směrem na sever. Když jsme tak další den pokračovali do Lotyšska, nemohli jsme na tomto místě nezastavit.

Vyplatí se projít kopec i bočními uličkami.

Byla jsem velmi překvapena, jak je místo turisticky vytížené. Vstupné se neplatí.  Oficiální parkoviště bylo plné aut a autobusů. Za parkování zaplatíte 0,90 centů a za toalety 0,50 centů. Další auta parkovala u krajnice i dva kilometry od místa. Od oficiálního parkoviště je Hora křížů vzdálená zhruba půl kilometru. Samotný pahorek protíná několik cestiček vedoucích na vrchol. U té hlavní se může tvořit fronta, a tak doporučuji zvolit jinou cestu, kudy budete moci bez tlačenice projít. Na parkovišti se také nachází infocentrum se suvenýry, kde si můžete zakoupit kříž a zanechat ho na onom posvátném místě. Občerstvení pouze v automatu.

Odhaduje se, že dnes stojí na na kopci přes sto tisíc křížů. Hora je výjimečná i tím, že ji v roce 1993 navštívil papež Jan Pavel II. a nechal zde umístit dřevěnou sochu Ježíše Krista.

Pro někoho duchovní místo, pro druhého smetiště.

I když nejsem věřící, tohle místo mě nadchlo. Pokud někdy budete Litvou projíždět, doporučuji vám udělat si tady zastávku. Zdržíte se tu okolo hodiny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *